Fase 2 (afgerond)

Fase 2 van Bestemming Wolvega liep van juni tot eind december 2023. In fase 2 staat ‘Ideation’ centraal, ook wel de experimenteerfase genoemd. Hierbij gaat het over het bedenken en maken van ideeën voor oplossingen of om verdere verkenning. De ideeën zetten we om naar plannen die weer getoetst worden bij de doelgroep. In deze fase is er ruimte voor evalueren en verbeteren. Voor fase 2 zijn er verschillende werkplannen gemaakt. 

Werkplannen Bestemming Wolvega Fase 2

In fase 2 waren we aan de slag met de volgende plannen:

Thema dialoogtafel

Ongeveer een derde van onze inwoners is 65 jaar of ouder. De Onafhankelijke seniorenvereniging van Wolvega (OSW) telt meer dan 1200 leden en organiseert veel activiteiten. Daarnaast zijn ook de kerken in Wolvega actief met het aanbieden van activiteiten voor ouderen. Het is een belangrijk thema in Wolvega.

Daarom wordt er in fase 2 van Bestemming Wolvega gestart met een dialoogtafel met als thema: Vitaal ouder worden. Aan deze dialoogtafel gaan diverse deelnemers gelijkwaardig samen met elkaar in gesprek. Samen verkennen ze de problemen en samen denken ze over oplossingen. Bij de oplossingen die hieruit komen kijken we vanuit ieders kennis & kunde naar waar het initiatief of eigenaarschap komt te liggen en naar de rol van elke deelnemer. De eerste dialoogtafel was op 15 november.

Deelnemers eerste dialoogtafel

  • Welzijnscoach van Welzijn op recept (gemeente Weststellingwerf)
  • Beleidsadviseur Wmo (gemeente Weststellingwerf)
  • Vlechtwerker Wmo (gemeente Weststellingwerf)
  • Vlechtwerker Wmo (gemeente Weststellingwerf)
  • Coördinator Vrijwilligerspunt (gemeente Weststellingwerf)
  • Mantelzorgondersteuner Gemeente Weststellingwerf
  • Opbouwwerk Gemeente Weststelligwerf
  • Maatschappelijk werker – Alliade
  • Coördinator Bibliotheek Wolvega
  • Griffioen bus
  • Bestuurslid - OSW
  • Team FRL
  • Bestuurslid - OSW

De mobiele ontmoetingsplek voor jongeren

In de eerste fase van Bestemming Wolvega is duidelijk geworden dat er bij onze jongeren behoefte is aan een ontmoetingsplek. Deze behoefte is op twee manieren aan ons meegegeven. We geven je er meteen onze reactie of uitleg bij:

  1. Een plek om te ontmoeten, talent te ontwikkelen, huiswerk te maken, een veilige plek om af te spreken, een huiskamer om te chillen.
    We nemen deze plek mee in de plannen van een centrale ontmoetingsplek.
  2. Een hangplek, daar waar op dat moment de groep wil/kan/mag ‘hangen’. Voor deze mobiele hangplek is een werkgroep ingesteld.

Wat is een mobiele hangplek?

Een mobiele hangplek is een verplaatsbare hangplek die we kunnen neerzetten op een plek waar op dat moment de jongeren graag willen verblijven. Vaak is het een beschutte en overkapte hangplek met daarin zitgelegenheid. Een soort bushokje zou je kunnen zeggen. 

Ontmoetingscentrum Wolvega

In de eerste fase van Bestemming Wolvega is een duidelijke behoefte naar een centrale ontmoetingsplek naar voren gekomen. Een plek met meerdere functies en mogelijkheden zoals bijvoorbeeld: een filmzaal, theaterzaal, bibliotheek, zalenverhuur voor verenigingen, ondernemershuis, culturele en maatschappelijke activiteiten.

De stuurgroep werkt aan deze ontwikkelingen en maakt hierin afgewogen en slimme keuzes. Ze zoeken nu naar geschikte locaties. De eventuele mogelijkheden in combinatie met de vernieuwing van het (winkel)centrum van Wolvega nemen ze ook mee.

Tijdelijke locatie

Voor op korte termijn zijn we op zoek naar een tijdelijke locatie. In deze tijdelijke locatie kunnen we met enthousiaste vrijwilligers alvast een mooie start maken met de invulling van een centrale ontmoetingsplek. Op deze tijdelijke locatie kan een ontmoetingsplek dan klein beginnen, en gaan we door met het verkennen van mogelijkheden van activiteiten en samenwerking met verschillende partners. De opdracht voor de  tijdelijke centrale ontmoetingsplek start zodra er duidelijkheid is over de locatie.

Inzicht buurtverbinders

Buurtverbinders zijn de inwoners van een wijk of straat. Zij zijn actief in hun wijk of buurt en kennen de wensen vanuit hun wijk of buurt. Ze zorgen voor verbinding en houden ontwikkelingen in de gaten. Ze zijn proactief (wachten niet af). Ze  maken gebruik van het netwerk van buurtverbinders, de contacten met de gemeente en andere belanghebbenden in hun wijk/buurt.

Door onze buurtverbinders in kaart te brengen, te verbinden en hun ondersteuningsvragen in kaart te brengen, werken we samen aan het (verder) verstevigen van de sociale structuren in Wolvega.

Inventarisatie

In deze fase van Bestemming Wolvega maken we een inventarisatie, een overzicht, van  onze buurtverbinders. Dit kunnen wijk- of buurt verenigingen zijn, maar ook actieve mensen in de buurt.

Decentrale ontmoetingsplekken

Het thema ‘ontmoeten’ is een heel belangrijk thema binnen Bestemming Wolvega.  Veel inwoners geven aan een buurthuis of wijkcentrum in hun omgeving te missen.  Zo’n ‘huiskamer van de buurt’ kan verschillende functies hebben. En kan voor iedere locatie en voor iedere buurt weer anders zijn.

Voor deze opdracht kijken we naar bestaande locaties die met extra inzet en inrichting een huiskamerfunctie in de buurt kunnen hebben. We hebben hierover gesprekken met:  Zwembad De Steense, het Lindecollege, het Terra College en F.C. Wolvega om samen de mogelijkheden te verkennen.

Vervolg op Wolvest

De groep vrijwilligers die Wolvest 2023 hebben georganiseerd, zijn bezig met de plannen voor Wolvest 2024. Vanuit Bestemming Wolvega is er een ondersteunende rol voor het vervolg van Wolvest. We houden je op de hoogte.

Vragen? Meehelpen? Neem dan contact op met Ineke Hut. 

Wolvest 2023

Bekijk hier de terugblik van Wolvest 2023.

HEB JE EEN MOOI INITATIEF VOOR 
Voor jouw buurt op straat in Wolvega?

Neem dan contact op met Ineke

Contact en vragen